Wat zijn Nic-Salts?

Nicotine Salt e-liquids worden over het algemeen Nic Salts genoemd. Misschien heb je er al eens van gehoord of juist helemaal niet. Wat doen deze nic salts en kun je deze wel dampen? Dat gaan wij uitleggen in dit artikel.

  
Nicotine is een zeer verslavende stof. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers. Nicotinehoudende producten zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar, niet-rokers, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met een allergie voor nicotinehoudende producten of personen met hart- en/of vaatziekten. Nicotinehoudende elektrische sigaretten zijn een alternatief voor het roken van tabak.


Nicotine salt en 'freebase' nicotine.

Nic salt is de natuurlijke vorm van nicotine zoals die ook in tabaksbladeren voorkomt. Nic salts bestaan niet enkel uit nicotine. Ze zijn gebonden met een ander organisch element om een stabiel molecuul te vormen.

Freebase nicotine is een vorm van nicotine die niet is gebonden aan andere elementen en de standaard gebruikte vorm van nicotine in e-liquids. Freebase nicotine wordt als standaard gehanteerd omdat deze vorm vluchtiger/gemakkelijker te verdampen is.


Hoe werken nic salts in e-liquid?

Organische elementen, stabiele moleculen? Zoals je al hebt kunnen lezen zijn nic salts verbonden met een ander organisch element, dit element is  'Benzoëzuur (benzoic acid)'. Benzoëzuur klinkt gek, maar het zit in veel fruitsoorten, zoals bessen maar ook in yoghurt en honing.

Door de toevoeging van benzoëzuur daalt de PH waarde, hierdoor komen nic salt e-liquids zachter over op de keel. De e-liquids die gebruik maken van free base nicotine hebben een hogere PH waarde, waardoor deze sterker op de keel aanvoelen. Bijvoorbeeld; een Basics e-liquid met 18 mg freebase nicotine komt heftig over in de keel. Een nic salt e-liquid van 18 mg nicotine komt zacht over in de keel. Zo voel je niet dat je 18 mg nicotine aan het dampen bent.

Vergis je echter niet met de keelprikkeling, de nicotine in nic salt e-liquids wordt namelijk door de samenstelling beter opgenomen. De nicotine opname met nic salt e-liquids is vergelijkbaar aan het roken van een sigaret. De nicotine wordt vrijwel direct opgenomen, zo heb je aan een paar haaltjes genoeg.

De eigenschappen van nic salt e-liquids.

Waarom zou je nic salt e-liquids willen gebruiken tegenover 'normale' e-liquids? 

  • Je nicotine behoefte is sneller bevredigd.
  • Je kunt hogere nicotine gehaltes gebruiken, hierdoor kan je e-liquid verbruik minder worden.
  • Je hebt geen krachtig apparaat nodig, nic salts kunnen het best gedampt worden met hoge weerstanden en weinig wattages.
  • Nic salt e-liquids hebben een langere houdbaarheidsdatum.

 

Met welke elektrische sigaretten kun je Nic salt e-liquids dampen?

Hoge doseringen Nic salts kunnen niet gedampt worden in sub-ohm sets, omdat de nicotine opname veel sneller is met deze e-liquids. Een teveel aan nicotine kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Lage doseringen kunnen in elk type of model elektrische sigaret gebruikt worden.

Bij hoge doseringen komt deze vorm van nicotine het best tot zijn recht in systemen met een laag vermogen. Bijvoorbeeld in setjes die gebruik maken van coils met hoge weerstanden boven de 1.0 ohm. Er zijn ook elektrische sigaretten verkrijgbaar die speciaal ontworpen zijn voor het gebruik van nic salts. Deze vuren op een laag voltage, bijvoorbeeld de verschillende 
sytemen